Ekskursjoner i Stockholm

Glade, eh, barn? på Teknisk Museum

Med den hotellpakken vi hadde kjøpt fikk vi også hvert vårt Stockholmskort. I en stor og rik by som Stockholm er det mye annet som kan friste i tillegg til kongress, men kongresser, i motsetning til attraksjoner, har man jo bare den ene helgen. Likevel er det som regel mulighet til å ta mindre ekskursjoner.

Lørdag formiddag hadde vi satt av til en severdighet, og jeg foreslo Tekniska Museet.

Fly i hallen

Jeg tror ikke at noen av oss ble skuffet.

Som museum gjorde Tekniska Museet et svært solid inntrykk. Den store hallen i underetasjen var velfylt med maskiner, kjøretøy og fly, på en svært ryddig måte. Jeg har tidligere arbeidet på Norsk Teknisk Museum, og det er ikke fritt for at jeg ble litt misunnelig...

I kjelleren gikk vi igjennom en gruveutstilling som gjorde sitt beste for å gi inntrykk av å være langt lenger under jorden enn det den faktisk var. Moret meg meg å trykke på knapper som gav lyd - og ulyd.

Tekniska museet hadde også en sjarmerende modelljernbane. Den hadde vært under bygging i store deler av etterkrigstiden, alt var håndlaget, og skaperne hadde blant annet filt hakk i skinnene for å gi «orntli’» dunk-a-dunk-lyd.

Nå var selvfølgelig ikke alt helt perfekt: rett nok var typografi- og trykkeriutstillingen utmerket, men det avsluttende «her kan du se dagens metoder» stemte nok best når «dagen» var tidlig på åttitallet (joda, jeg vet at det er det evige museumsproblem ved dokumentasjon av pågående menneskelige gjøremål). Den lille avdelingen om personlige datamaskiner virket litt sammenrasket.

Dette er selvfølgelig bare litt pirk. Tekniska Museet er et imponerende museum, og vi kunne ha brukt langt mer tid der enn det vi gjorde.

Tidligere hadde jeg besøkt Gray's American Store i Uppsala, og lørdag ettermiddag tok Johannes, Herman og jeg t-banen til den tilsvarende Gray’s-butikken i Stockholm.

Endel amerikanske produkter får meg snarere til å tenke på petrokjemisk enn næringsmiddelindustri, men det er også noen godsaker. Selv plukket jeg med meg noen bokser og flasker med root beer, et produkt tydeligvis ellers ikke særlig mange nordmenn liker.

I tillegg kjøpte jeg noen britiske varer, som ingefærøl det smaker fersk ingefær av, og et par slag britiske chips (jeg er glad i «salt&vingegar» og lignende varianter).

Videre til middag og prisutdeling
Tilbake til hovedsiden
Til PCJs tekstside