flagg og introduksjon

17.–20. mai i år deltok jeg på Åcon på Hotel Adlon i Mariehamn. Åcon var den første science fiction-kongressen på ålandsk jord, og dessuten den første finske kongressen av den mindre, internt rettede typen. Den største gruppen deltakere kom naturlig nok fra Finland forøvrig, og en stor kontingent dro fra Sverige. To nordmenn og en danske var også med. En deltaker bodde på Åland (hun hadde lest om kongressen i avisa). Æresgjest var skotske Hal Duncan (i midten, under), kjent for Vellum og Ink.

Panel på Åcon

Programmet på Åcon bestod av foredrag og paneler, samt mer uformelle rundebordsamtaler. Noe uvanlig begynte kongressen utpå ettermiddagen, slik at man kunne være turist og handle (eller sove) på formiddagen. Til gjengjeld fortsatte programmet utover kvelden. Natten benyttet mange til å feste. Dessverre jeg var ennå litt trøtt etter tog og ferge, og la meg forholdsvis tidlig.

Panel på Åcon

Det har gått noe tid siden mai, og jeg tok visst færre notater enn jeg trodde. Derfor skal jeg bare komme med litt småplukk fra det som ble sagt.

Hal Duncan var en entusiastisk æresgjest, og fortalte levende om sine interesser og opplevelser. Han er blant de som foretrekker begrepet Infernokrusher istedenfor «slipstream» («It’s about being crushed as well as doing the crushing.»). Selv merket jeg meg hans anekdote fra studietiden, da han ville ta en titt på profetiene til Nostradamus. Bibliotekaren tok ham svært på alvor, og fulgte ham ned til kjellermagasinet, der en meget gammel utgave i original språkdrakt ventet. Duncan følte at han for skams skyld måtte late som om han forstod femhundre år gammel fransk, og gjorde derfor det i femti minutter eller så, før han stakk.

Det var også et panel om boksamling, og her merket jeg meg Jukkas: «Tohundre bøker? Jeg har flere på badet!»

Deltakere på Åcon

Åcon var i alt en svært trivelig kongress. Spesielt morsomt syntes jeg det var å møte folk fra finsk SF-miljø, som i mangt slår meg som imponerende aktivt. Det var også gøy å «henge» med alle mine gamle kjente fra svensk fandom. I tillegg var det spennende å få se en bit av Åland, som jeg lenge har hatt lyst til å besøke som turist.

(Faktisk var det mange andre som likte seg i Mariehamn, for det blir en ny Åcon i 2008).

Gammelt og nytt